دعای هفتم صحیفه سجادیه
26 مارس 2020
این روزها که کشور عزیزمان گرفتار همهگیری بیماری کرونا شده و هزینه های اقتصادی و انسانی زیادی را به همراه داشته است، رعایت توصیه های بهداشتی و عملکرد آگاهانه ضروری است. در کنار این امر، طبق تعالیم قرآنی، انسان موحّد در همه لحظات زندگی به یاد خدا بوده و به درگاه احدیّت پناه برده و تنها از او رفع مشکلات و بلیّات را میخواهد. خداوند در قرآن، مؤمنین را امر به دعا نموده و اجابت دعا را عهده دار شده است. در آیه ۶۰ سوره غافر میخوانیم: «وَ قالَ رَبُّکُمُ ادْعُونی أَسْتَجِبْ لَکُم ؛ پروردگارتان گفت: مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم». همچنین در آیه ۶۲ سوره نمل میفرماید: « أَمَّنْ یُجیبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ یَکْشِفُ السُّوء ؛ آنکه وقتی درمانده ای او را بخواند اجابت میکند و گرفتاری اش را دفع مینماید»
صحیفه سجادیه امام زین العابدین(ع) مجموعه ای از ادعیه زیبا را پیش روی مؤمنین قرار داده تا به انسان ضعیف و نیازمند بیاموزد که چگونه ضعف و فقر خود را خدمت خداوند بی نیاز و معبود همه موجودات بیان و حلّ مشکلات و گرفتاری هایش را از او بخواهد. در اینجا دعای هفتم صحیفه سجادیه را که قرائت آن جهت رفع مشکلات و گرفتاریها مورد توصیه قرار گرفته به همراه ترجمه ای روان میآوریم تا برادران و خواهران ایمانی با خواندن آن، رفع مشکلات جامعه اسلامی را از درگاه الهی خواسته و به زودی شاهد زدودن این بیماری و دیگر مشکلات باشیم.
(وَ کَانَ مِنْ دُعَائِهِ عَلَیْهِ السَّلَامُ إِذَا عَرَضَتْ لَهُ مُهِمَّهٌ أَوْ نَزَلَتْ بِهِ مُلِمَّهٌ وَ عِنْدَ الْکَرْبِ:)
(۱) یَا مَنْ تُحَلُّ بِهِ عُقَدُ الْمَکَارِهِ، وَ یَا مَنْ یَفْثَأُ بِهِ حَدُّ الشَّدَائِدِ، وَ یَا مَنْ یُلْتَمَسُ مِنْهُ الْمَخْرَجُ إِلَى رَوْحِ الْفَرَجِ.
(۲) ذَلَّتْ لِقُدْرَتِکَ الصِّعَابُ، وَ تَسَبَّبَتْ بِلُطْفِکَ الْأَسْبَابُ، وَ جَرَى بِقُدرَتِکَ الْقَضَاءُ، وَ مَضَتْ عَلَى إِرَادَتِکَ الْأَشْیَاءُ.
(۳) فَهِیَ بِمَشِیَّتِکَ دُونَ قَوْلِکَ مُؤْتَمِرَهٌ، وَ بِإِرَادَتِکَ دُونَ نَهْیِکَ مُنْزَجِرَهٌ.
(۴) أَنْتَ الْمَدْعُوُّ لِلْمُهِمَّاتِ، وَ أَنْتَ الْمَفْزَعُ فِی الْمُلِمَّاتِ، لَا یَنْدَفِعُ مِنْهَا إِلَّا مَا دَفَعْتَ، وَ لَا یَنْکَشِفُ مِنْهَا إِلَّا مَا کَشَفْتَ
(۵) وَ قَدْ نَزَلَ بِی یَا رَبِّ مَا قَدْ تَکَأَّدَنِی ثِقْلُهُ، وَ أَلَمَّ بِی مَا قَدْ بَهَظَنِی حَمْلُهُ.
(۶) وَ بِقُدْرَتِکَ أَوْرَدْتَهُ عَلَیَّ وَ بِسُلْطَانِکَ وَجَّهْتَهُ إِلَیَّ.
(۷) فَلَا مُصْدِرَ لِمَا أَوْرَدْتَ، وَ لَا صَارِفَ لِمَا وَجَّهْتَ، وَ لَا فَاتِحَ لِمَا أَغْلَقْتَ، وَ لَا مُغْلِقَ لِمَا فَتَحْتَ، وَ لَا مُیَسِّرَ لِمَا عَسَّرْتَ، وَ لَا نَاصِرَ لِمَنْ خَذَلْتَ.
(۸) فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ افْتَحْ لِی یَا رَبِّ بَابَ الْفَرَجِ بِطَوْلِکَ، وَ اکْسِرْ عَنِّی سُلْطَانَ الْهَمِّ بِحَوْلِکَ، وَ أَنِلْنِی حُسْنَ النَّظَرِ فِیمَا شَکَوْتُ، وَ أَذِقْنِی حَلَاوَهَ الصُّنْعِ فِیمَا سَأَلْتُ، وَ هَبْ لِی مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَهً وَ فَرَجاً هَنِیئاً، وَ اجْعَلْ لِی مِنْ عِنْدِکَ مَخْرَجاً وَحِیّاً.
(۹) وَ لَا تَشْغَلْنِی بِالاهْتِمَامِ عَنْ تَعَاهُدِ فُرُوضِکَ، وَ اسْتِعْمَالِ سُنَّتِکَ.
(۱۰) فَقَدْ ضِقْتُ لِمَا نَزَلَ بِی یَا رَبِّ ذَرْعاً، وَ امْتَلَأْتُ بِحَمْلِ مَا حَدَثَ عَلَیَّ هَمّاً، وَ أَنْتَ الْقَادِرُ عَلَى کَشْفِ مَا مُنِیتُ بِهِ، وَ دَفْعِ مَا وَقَعْتُ فِیهِ، فَافْعَلْ بِی ذَلِکَ وَ إِنْ لَمْ أَسْتَوْجِبْهُ مِنْکَ، یَا ذَا الْعَرْشِ الْعَظِیمِ.
نیایش هفتم: دعا هنگام دشواریهای خستهکننده و رنجآور
۱. ای خدایی که گرههای پیچیده و سخت، تنها با دست پرتوان تو گشوده میگردد، و گرفتاریهای سخت به عنایت تو در هم شکسته میشود، و از تو راههای خروج از ناگواریها و رسیدن به گشایش و آرامش درخواست میگردد.
۲. دشواریها با لطف تو آسان و قابل تحمّل شده و زندگی و اسباب حیاتبخش به رحمت و عنایت تو فراهم آمده و با قدرت تو قضا و احکام اجرا میگردد و همه امور با اراده و مشیّت تو به حرکت در میآید و تحقّق مییابد.
۳. همه چیز با اراده و مشیّت تو انجام میشود بدون آنکه فرمان ظاهری و گفتاری نیاز باشد و بی آنکه نهی کنی و انزجاری نشان دهی همه کارهای ممتنع معدوم ماند و انجام نگیرد.
۴. پروردگارا در تمام دشواریها و غمها تو را خوانند و در همه بلیّات و گرفتاریها به تو پناهنده شوند زیرا همه آنها را تو دفع میکنی و میزدایی مگر آنچه را که مصلحت دانی و بر اساس حقایق امور دفع نکنی، مسلّم هیچکدام از این سختیها بدون آنکه تو آنها را از بین نبری برطرف نگردد.
۵. و بارخدایا مشکلات و گرفتاریها و سنگینی و آثار آن مرا به زحمت انداخته است، به دوش کشیدن آنها برای من دشوار و دردآور است.
۶. بارخدایا آنها را با قدرت خویش بر من فرود آوردی و با تسلّط و مدیریتت بر من وارد ساختی.
۷. پس راه فراری از آن وجود ندارد و قدرت تغییر آن را کسی ندارد و آن دری را که تو ببندی هیچ کس نتواند بگشاید و باب رحمتی را که تو باز کنی کسی نتواند آن را ببندد و آنچه را در هم ریزی کسی توان ساماندهی آن را ندارد و هر کس را خوار و ذلیل ساختی برایش یاوری نخواهد بود.
۸. [بارخدایا] پس بر محمد و آل او درود فرست و با کرم و فضلت باب فرج و گشایش را بر رویم باز کن و سایه گسترده اندوه و غم من را با قدرت خودت در هم شکن، و در آنچه از آن به تو شکوه و ناله کردهام خوشبینی عطا فرما و شیرینی رفتار و برخوردت را در آنچه از تو خواستهام به من بچشان، و رحمت و گشایش خودت را بر من ببخشای و آن را گوارای من قرار ده و از نزد خودت نجات فوری و روحبخش را عنایت کن.
۹. [بارخدایا] با روبرو شدن مشکلات زندگی از پرداختن به فرائض و واجبات و به کار بستن سنّتهایت [مستحبات و امور خیر] غافلم مساز.
۱۰. [پروردگارا] از مشکلاتی که بر من فرود آمده سخت به تنگ آمدهام و از اندوه و غمی که سراسر وجودم را فرا گرفته آکنده شدم، تنها تو توانی گرفتاریم را برطرف سازی و از آنچه در آن دست و پا می زنم نجاتم دهی پس به فضل خویش کمکم کن گرچه خود را سزاوار آن نمیدانم، ای صاحب عرش بزرگی که بر همه چیز احاطه داری.