گزارشی از دعاوی ایران علیه آمریکا در دیوان بین المللی لاهه(سال ۱۳۸۴) / قسمت اول

24 جولای 2015

آمریکا و ایجاد موانع برای انقلاب اسلامی ایران

بعد از پیروی انقلاب اسلامی دولت مردان جمهوری اسلامی قراردادهای نظامی ایران با کشور ایالات متحده آمریکا را پیگیر شدند که مقداری زیادی سلاح و قطعات مربوط به هواپیما و بالگرد های گوناگون ترابری و جنگی توسط دولت شاه خریداری شده بود ولی آمریکا بواسطه پیروزی انقلاب آنها را در کشور خود نگهداری کرد و از ارسال آنها جلوگیری بعمل آورد و این امر را علنی ننمود. تا اینکه در تاریخ ۱۳ آبان ماه ۱۳۵۸ هـ . ش سفارت آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام تسخیر گردید و ۵۲ نفر از نیروهای آمریکایی که مشغول جاسوسی بودند به گروگان گرفته شدند در آن زمان دولت آمریکا به صورت رسمی از صدور اموال نظامی و غیر نظامی جلوگیری نمود.

آمریکا برای آزادی گروگانهای خویش تلاش فراوانی نمود تا آنکه پس از ۴۴۴ روز با وساطت دولت جمهوری دموکراتیک و مردمی الجزائر و تصمیم جمهوری اسلامی ایران آنان آزاد گردیدند اما قبل از آن توسط دولت الجزایر بیانیه مشترکی (که مورد تأیید ایران و ایالات متحده آمریکا قرار گرفته بود) در مورخ ۲۹/۱۰/۱۳۵۹ هـ . ش (۱۹ ژانویه ۱۹۸۱ میلادی) صادر گردید.

در این بیانیه دولت آمریکا موظف گردید اموال و سلاح های بلوکه شده ایران را مطابق قوانین آمریکا برابر قبل از نوامبر ۱۹۷۹ میلادی برگرداند. اما با گذشت دو سال، دولت آمریکا به تعهدات خود عمل ننموده تا آنکه وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو های مسلّح ج.ا.ا در مورخ ۰۴/۱۰/۱۳۶۰ هـ . ش شکایت خود را به دیوان داوری بین المللی در کشور هلند ارائه نمود.

 

دفاع حقوقی جمهوری اسلامی درلاهه و اموال نظامی بلوکه شده توسط آمریکا

طرح دعاوی و طلب های دولت ایران در قالب قرارداد «B1» (دعاوی دولت علیه دولت دیگر) مطرح شد و لکن چون در این قالب شکایت های دیگر وجود داشت این دعوی به «B61» معروف گردید که بخشی از آن در قالب طرح «A15» به ثمر رسید.

مبلغ سلاح های خریداری شده از ۴۸ شرکت اسلحه سازی در کشور آمریکا حدود ۳۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ دلار می باشد که با محاسبه ۱۰% تورم سالیانه قراردادها تا تاریخ ۱۹ ژانویه ۱۹۸۱ میلادی به مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است.

معاونت حقوقی وزارت دفاع با پیگیریهای متعدد و مداوم و تشکیل زیربنای قضاوت و به ثبت رساندن ادعای مالکیت خود نسبت به سلاح های خریداری شده طی ۲۲ سال گذشته آمریکا را در سال ۱۳۸۳ شمسی به دیوان کشاند ولی با اعتراض و درخواست تأخیر به شهریور ماه ۱۳۸۴ – محول گردید که در آن تاریخ دادگاه تشکیل شد. به همین منظور هیئت جمهوری اسلامی عازم هلند(دادگاه لاهه )گردید.

  • تاریخ اعزام : ۱۷/۰۶/۱۳۸۴
  • تاریخ مراجعت: ۰۳/۰۷/۱۳۸۴
  • هدف: طرح و اثبات دعاوی و طلب های ایران از آمریکا
  • مقصد: دیوان داوری بین المللی لاهه

ترکیب هیئت اعزامی

  1. معاون حقوقی و بین الملل و امور مجلس
  2. مدیرکل قراردادها و دعاوی بین الملل
  3. مدیر دعاوی بین المللی
  4. کارشناس ارشد
  5. معاونت خرید و پیمانها (شاهد در دادگاه)
  6. نماینده شرکت
  7. کارشناس قراردادها
  8. مدیرعامل سابق شرکت (شاهد در دادگاه)
  9. کارشناس شرکت (شاهد در دادگاه)
  10. کارشناس وزارت
  11. مسئول لجستیک
  12. کارشناس ارشد حقوقی وزارت
  13. کارشناس ارشد حقوقی وزارت
  14. کارشناس حقوقی وزارت
  15. نماینده دفتر خدمات حقوقی بین الملل ریاست جمهوری
  16. نماینده حفاظت و اطلاعات
  17. نماینده سازمان عقیدتی سیاسی
  18. حسابرس بین المللی و مشاور ارشد

مقصد:هلند-دادگاه لاهه

در مورخ ۱۷/۰۶/۸۴ هـ . ش ساعت ۶:۳۰ صبح پنجشنبه به همراه گروه با شرکت هواپیمایی IRAN AIR حرکت و ساعت ۱۲ (به وقت محلی ۱۴:۳۰) به فرودگاه آمستردام وارد شدیم.

از فرودگاه تا لاهه ۴۵ کیلومتر فاصله است. ساعت ۵ بعد از ظهر در منزلی سه طبقه در خیابان BELLAWISTA در نزدیکی دریا در شهر لاهه سکونت گزیدیم. این منزل دارای سیزده اطاق در سه طبقه به همراه سرویس مستقل و آشپزخانه بود که بنا بود هر کس ۵۶ یورو اجاره دهد و هزینه غذای هر کس بعهده خود بود. عصر روز اول برنامه نماز و جلسات را تنظیم نمودیم.

هیئت همراه ومعارف دینی

هر روز نماز مغرب و عشاء به جماعت در اتاقی که مقداری بزرگتر از بقیه اطاقها بود ساعت ۸:۳۰ تا ساعت ۱۰:۳۰ شب برگزار می شد. بعد از دو نماز و دعا حدود یک ساعت و بیست دقیقه مطالب ذیل بیان می گردید:

  • تعامل با اهل کتاب (طهارت و نجاست)
  • آشنایی با نمازها
  • پرسش و پاسخ
  • بیان معارف دینی
  • اهمیت مسائل حقوقی در اسلام
  • مسایل اخلاقی همانند حسن خلق، حفظ اسرار، پاکدامنی و عفت ،احترام متقابل، آئین معاشرت در سفر
  • بهره برداری از اعیاد شعبانیه که فرصت بسیار زیبایی بود تا بتوانیم سیره امام حسین و اباالفضل العباس و امام زین العابدین (علیهم السلام) را بررسی کنیم و نیز مباحثی همچون: ارزشمند انتظار مثبت، مهدویت، حکومت جهانی صالحان، وظائف شیعیان در عصر غیبت، علائم ظهور، تسلیم و پذیرش حکومت مهدی (عج) از سوی جهانیان بوی‍ژه اهل کتاب، ولایت و رهبری در عصر غیبت کبری و ….

توفیق یار شد توانستیم نماز ظهر و عصر را در هتل بلر چند وعده ای به صورت جمعی برگزار کردیم.

جشن نیمه شعبان در سفارت جمهوری اسلامی هلند

با اعلام ورود هیئت حقوقی وزارت دفاع  و شرکت برخی افراد، از سوی سفارت، هیئت اعزامی را برای شب نیمه شعبان به مراسم خود دعوت نمودند.

این جشن به مناسبت سالگرد ولادت منجی عالم بشریت حجت بن الحسن المهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)برگزار گردید.

در این جلسه که همه اعضاء سفارت به همراه خانواده ها و هیئت اعزامی حضور یافتند، سفیر محترم جناب آقای زیارانی نیز حضور داشت ابتدا نماز جماعت خوانده شد سپس مراسم نیمه شعبان با قرائت قرآن شروع شد آنگاه سرود دسته جمعی توسط فرزندان و نو جوانان کارمندان سفارت خوانده شد و سپس مطالبی به مدت ۴۵ دقیقه در محورهای «نقش امام عصر در حیات بشر، ظهور امام زمان (عج)، روز رهائی بشر از همه بیچارگی های مادی معنوی، کارگزاران امام مهدی (عج) و وی‍ژگی های برجسته آنان و انجام وظائف منتظران در عصر غیبت» بیان شد.

شب بعد،  سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران  در هلند، هیئت اعزامی را به سفارت دعوت نمود.

پس از استقرار هیئت در رزیدانس سفارت، ابتدا مسئول محترم سفارت خیرمقدم گفت سپس رئیس هیئت گزارشی از برنامه ها وفعالیت های هیئت اعزامی ارائه نمود. بعد هم با برگزاری نماز جماعت و صحبتی کوتاه اخلاقی مراسم شام برقرار شد که ضمن تناول غذا مطالب لازم مطرح گردید و جلسه مهمانی پایان یافت.

محل رزیدانس سفارت جمهوری اسلامی حدود چهار کیلومتری شهر لاهه به مقدار ۵۰٫۰۰۰ متر مربع است که در ۴۳ سال قبل به مبلغ مناسبی خریداری شده و منزل سفیر هم در آنجاست و خود ساختمان رزیدانس سابقه ای ۹۰ ساله داشت.

 

آشنایی با کشور هلند

ترکیب جمعیتی مردم هلند

کشور هلند دارای آب و هوای بسیار خوب و پوشش گیاهی سرسبز می باشد و  جمعیتی حدود ۱۵٫۰۰۰٫۰۰۰ نفر داشته که اکثر آنها مسیحی (کاتولیک – پروتستان) می باشند. هلند حدود یک میلیون مسلمان دارد که از انسجام خوبی برخوردار نیستند و دارای مساجد اندکی در آمستردام . شهر لاهه در منطقه ترک نشین می باشند. شیعیان در شهر لاهه حدود سه هزار نفر از کشورهای گوناگون هستند که با صحبت هایی که با سفیر محترم شد بنا شد در صورت امکان جلسات مشترکی را داشته باشند.

در این کشور مقداری هم یهودی و بهائی هستند که در شهر های متعدد (حدود ۱۶۰ شهر و روستا) زندگی می کنند و در برابر مسیحیت جمعیت اندکی را تشکیل می دهند.

برابر اطلاعات رسیده مجموعه ایرانیان مقیم در هلند (اعم از پناهنده – مقیم و مهاجر و غیره) ۲۷٫۴۲۰ نفر می باشند که حدود ۲۵۰۰۰ نفر آنان مربوط به بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است.

وضعیت زندگی مردم هلند

آرامش روحی و روانی خاص بر مردم حاکم است. نحوه برخورد در کوچه و بازار، رانندگی، تعاملات و سوار شدن و پیاده شدن در وسائل عمومی نشانگر این امر می باشد.

آنان از دوچرخه زیاد استفاده می کردند. کمتر خانواده ای پیدا می شود که ۶۰% کارهای روزمره خود را را توسط دوچرخه انجام ندهد. برخی از بانوان دو فرزند خود را بر دوچرخه خویش سوار نموده و جابجا می شوند. این نکته در ورودی و خروجی فروشگاههای بزرگ ومیادین خوار وبار و مایحتاج مردم مشاهده میشود.

معمول خیابان های محل عبور و مرور ما از سه مسیر تشکیل می شد:

  1. مسیر دوچرخه سواران و پیاده روها به همراه سگ های خود
  2. مسیر ماشین های سواری (شخصی و عمومی)
  3. مسیر قطارهای شهری که بسیار نظیف و منظم و با کمترین آلودگی و دردسر مسافران را انتقال می دادند ودر ساعت های مقرر بدون تاخیر تردد داشتند.

خیابانها آسفالت شده و یا توسط آجر و یا بلوکهای مربع شکل فرش گردیده است و دارای نظافت چشمگیر می باشد و مردم هم در تمیز نگه داشتن آن نقش دارند. عبور و مرور افراد پیاده از سر چهار راه ها در زمان خود با علامت خاص انجام می شود.

با توجه به کانالهای آب احداث شده جزر و مدّ دریا سبب می شود همیشه از نعمت آب برخوردارند و در برخی از شهرها مانند لیدن و آمستردام و رتردام از قایق رانی و کشتیرانی جهت تفریح و عبور و مرور مردم استفاده نمایند.

معمول کشور هلند و شهرهائی که ما در آن تردد داشتیم همانند «DELFET» (دِلِفْتْ) که در کنار ساحل واقع می شود ساحل دریا حدود ۱۵ تا ۲۰ متر از سطح دریا بلند تر است که در برابر طوفانهای دریائی و جزر مدهای سنگین از مصونیت برخوردار است که بخشی از آن ساحل به خاک آلمان و بل‍ژیک متصل می باشد که دارای ویژگی خود می باشد.

میانگین سنی و متوسط عمر مردم هلند بین ۷۵ تا ۸۰ سال بود که در عین حال کمرخمیده و آشفته حال کمتر دیدیم و حتی در جلو آسایشگاه سالمندان آنان پیرمرد و پیرزن زمین گیر و مفلوکی را مشاهده ننمودیم.

در این کشور اکثر مردم مسیحی از پروتستانها و کاتولیک هاهستندند که برخورد خوبی داشتند و مهاجر پذیرند و سعی می کردند با بیگانگان به نرمی و مهربانی برخورد کنند و توجه توریست را به کشور خود جلب نمایند که در سال مهمانپذیر جمع زیادی از کشورهای بلوک شرق و غرب می باشند. از این جهت از مذهب و دین در اشخاص آثار خاصی دیده نمی شود و علائمی مشاهده نمی گردد.

سیاه پوستان با آرامشی کامل در این کشور زندگی می کنند و با مردم هلند که سفید پوست هستند معاشرت دارند.

کلیساها در کشورهلند

کلیساها در هر هفته فقط روز یکشنبه به مدت سه ساعت بر روی عموم مردم جهت مراسم عبادی باز می شود (و روز شنبه جهت آماده سازی چند نفر در داخل مشغول بودند) در این مراسم ۸۵% تا ۹۰% افراد شرکت کننده پیرمردان و پیرزنان بالای ۶۰ سال هستند که جهت شرکت در مراسم هفتگی حضور می یابند.

روز یکشنبه مورخ ۲۷/۰۶/۸۴ در شهر لیدن سی کیلومتری لاهه از کلیسای ANOL دیدن کردیم، این کلیسا در سال ۱۸۳۵ میلادی بازسازی شده بود و مورد بهره برداری قرار گرفته است.

همان روز به کلیسا «FOXT» (یعنی سرزمین مرتفع) سر زدیم. این کلیسا تاریخی ۹۰۰ ساله داشت. مجسمه شخصی با همسرش بر روی زمین حک شده بود. این دو KERK – Hooglanse نام داشتند. قهرمانی که کشور هلند را از دست بیگانگان نجات داده بود.

وضعیت مردم شرکت کننده در مراسم همانند کلیسای قبلی بود. هر کس با احترام خاص وارد می شود و سپس توجه آنان به مراسم دعا و تقسیم شیرینی جلب می گشت. در شهر کلیساهای کوچک و بزرگ فراوان دیده می شد و گروه تبشیر و تبلیغ آنان جزواتی را تقسیم می نمودند حتی به زبان فارسی که نمونه آن را گرفتیم و مطالعه کردیم.

نکته مهم و مایه تأسف در بازدید از کلیساها این بود که هر چه جستجو کردیم که با جوانی ملاقات کنیم و دیدگاه و نظرات وی را در مورد کلیسا و نقش آن در تبشیر وهدایت نسل جوان ببینم کسی را نیافتیم از این جهت برای کلیسا نقشی درهدایت جوانان دیده نمی شد.

در نزدیکی کلیسا بارهای مشروبخواری فراوان بود که عده ای هم مشغول میگساری به صورت دسته جمعی ۵ تا ۸نفر وبیشتر دور یکدیگر نشسته و مشغول بودند.

در بخش مرتفعی در نزدیکی کلیسا نمایشگاهی بود که همزمان در کنار نمایشگاه چند دختر و پسر ۲۰ تا ۲۵ ساله ای را دیدم که ماراجوینا و یا حشیش مصرف کرده بوده و از خود بی خود شده بودند گویا در این عالم نبودند. برخی گفتند در این کشور حمل مواد مخدر تا ۸ گرم آزاد است اما بیشترش جرم محسوب می شود.

فرهنگ عمومی زنان و مردان

بی بند و باری و برهنه گشتن و خوردن مشروبات الکلی از مسائل عمومی مردم بود که در هر کوچه وبازار وخیابانی مشاهده می شد ولی مزاحم یکدیگر نبودند. معمول زنان برهنه می چرخند و مشروبات الکلی بقدری که وضعیت عمومی را بهم نزند می خورند، و فرهنگ بی بند و باری و هم جنس بازی توسط کانالهای مختلف تلویزیونی در میان زنان و مردان ترویج می گردد ونمونه آن درمراکز خاص و حتی عمومی مشاهده می گردید. در این بخش یعنی شهوترانی به جایی رسیده اند که مرزی را برای خود نمی شناسند. بنا بر گفته برخی افراد مقیم، طلاق دادن و رها کردن زنان بسیار زیاد است و این وضعیت نسل آنان را تهدید می کرد.

به برخی از دوستان گفتم اگر سه چیز در این کشورها رواج نمی داشت می توان گفت دنیای آنان، دنیای خوب و بی دردسر و قابل توجهی است:

  1. وجود انواع سگ های کوچک و بزرگ از نسل های مختلف به همراه افراد، در منازل، سر سفره هاو در اتاق استراحت وخواب تردد نموده وبا کمال تاسف در تمام شئونات آنان حضور داشته و دربرخی از خانواده ها جایگزین فرزندان و یا همسران شده است.
  2. مستی و خوردن مشروبات الکلی در همه وقت و همه جا که باید گفت فراگیر است. برای همین خود شاهد بودیم که پلیس رانندگان را پیاده می کرد و دهان آنان را می بوئید تا کنترل کنند واز آثار مخرب آن به هنگام رانندگی جلوگیری کنند. کشور هلند بزرگترین سازنده و صادر کننده به دیگر کشورها و مصرف کننده مشروبات الکلی بویژه آبجو می باشد.
  3. سکس و برهنگی زنان و مردان و همه فرزندان پسر و دختر آنان را گرفتار کرده است در همه جا عادی شده بود و با کمال تأسف تجاوز به دختران در میان برخی خانواده ها شایع شده که زندگی مردم هلند و اروپا را تهدید می کرد.

سردمداران کلیساها و افرادی که به نحوی با معابد و مراکز فرهنگی عبادی سر و کار داشنتد از ویژگی سوم سخت ناراحت و گله مند بودند و در این مورد از ایتالیا و فرانسه و آمریکا و انگلستان اظهار انزجار نموده و برآنان لعن و نفرین می فرستادند.

نکات مثبت و قابل توجه مردم هلند

  • مردم هلند سعی کرده اند با وجود زندگی ماشینی، خود را از طبیعت جدا نکنند به گونه ای که چرای گاو و پرورش گوسفندان و دوشیدن شیر آنان در ۵۰۰ متری کاخ ملکه هلند مشاهده می شد و همچنین پرورش مرغابی و گوسفند و شتر مرغ و ….
  • توجه به پرورش گیاهان و پرورش انواع گل در داخل کشور و صدور آن به کشورهای دیگر از خصوصیات مردم هلند است و زبانزد خاص و عام شده است.
  • تأمین برخی از نیازمندی های خوراکی خود همانند گوشت و لبنیات و غیره .

در این جهات وضعیت شهرهایی که دیدیم همانند خود لاهه، دلف و لیدن نسبتاً خوب بود ولی می گفتند آثار بی بند و باری و ترویج فساد در شهر های آمستردام و روتردام و … بیش از اینهاست.

 

جلسه با وکلاء ایرانی

روز جمعه مورخ ۱۸/۰۶/۸۴ هـ . ش جهت آشنایی و شروع به کار دیوان داوری بین المللی لاهه نشستی را با وکلای ایرانی در ساعت ۹ صبح در هتل BELAIR آغاز کردیم. در این جلسه اشخاص زیر حضور داشتند.

  1. آقای محمدحسین زاهدین لبّاف    {نماینده و رابط جمهوری اسلامی}
  2. آقای دکتر علی اکبر ریاضی          {مشاور حقوقی و نماینده و رابط }
  3. آقای دکتر رادمن باندی (آمریکایی) {وکیل وزارت  }
  4. آقای دکتر دیوید سلرز (انگلیسی)  {وکیل وزارت }
  5. آقای چارلز کلی پول (انگلیسی)    {وکیل وزارت }
  6. آقای ویل توماس (انگلیسی)        {وکیل وزارت }
  7. آقای دکتر گلاور (انگلیسی)        {استاد و کارشناس حقوقی و وکیل وزارت  }
  8. دو نفر خانم همکار با وکلای فوق که مقدمات را فراهم می نمودند.

مشاوره و دعاوی ایران در جمع وکلا و هیئت اعزامی از جمهوری اسلامی آغاز شد، سیر کار و وضعیت دادگاه و چینش آن مطرح گردید که  اظهار داشتند در هفته آینده جلسات دیوان بشرح ذیل آغاز می گردد.

ابتداء: طرح دعاوی و استدلال از سوی وکلاء ‌ایرانی و هیئت همراه

نوبت اول:    دوشنبه ۲۱/۰۶/۸۴         صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸}

سه شنبه ۲۲/۰۶/۸۴ صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸}

چهارشنبه ۲۳/۰۶/۸۴       صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸}

پنج شنبه ۲۴/۰۶/۸۴صبح {۹ تا ۱۳} عصر تعطیل

سپس طرح دفاعیات و ادعاهای وکلاء آمریکایی و هیئت همراه

نوبت اول:         جمعه ۲۵/۰۶/۸۴          صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸}

دوشنبه ۲۸/۰۶/۸۴ صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸}

سه شنبه ۲۹/۰۶/۸۴صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸}

چهارشنبه ۳۰/۰۶/۸۴       صبح {۹ تا ۱۳} عصر تعطیل

نوبت دوم: دفاعیات وکلاء ایرانی و مرحله پرسش داوران بین المللی

پنجشنبه۳۱/۰۶/۸۴ هـ .ش صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸:۳۰}

نوبت دوم: دفاعیات وکلاء آمریکایی و مرحله پرسش داوران بین المللی

جمعه ۰۱/۰۷/۸۴                  صبح {۹ تا ۱۳} عصر {۱۵ تا ۱۸}

شنبه ۰۱/۰۷/۸۴                  در هتل بلر

صبح ساعت ۹ تا ۱۴ جمع بندی مطالب و برنامه ریزی نسبت به آینده – توصیه هیئت ایرانی به وکلاء. که مجموعه جلسات دیوان حدود ۶۰ ساعت بطول انجامید و نزدیک ۳۰ ساعت جلسات مقدماتی و نهائی در هتل بلر برگزار شد که می توان گفت ۹۰ ساعت کاری در مجموعه مأموریت انجام پذیرفت.