گزارش «کتاب هفته» از آخرین تألیفات

14 آگوست 2011

کتاب هفته، شماره ۲۹۲ ، یک مرداد ۱۳۹۰، صفحه ۲۴
معاد، والاترین انگیزه تربیت و تلاش در اندیشه خداپرستان
حجت الاسلام احمد زمانی، نویسنده
«اندیشه انتظار» (شناخت امام عصر (عج) و چگونگی حکومت صالحان) یکی از جدیدترین آثارم به حساب می آید که چندی پیش چاپ سوم آن از سوی انتشارات بوستان کتاب منتشر و راهی بازار نشر شد.
یکی از دغدغه هایم در طول زندگی، معرفی امام زمان(عج) بوده است. اعتقاد به مهدویت و ایجاد مدینه فاضله توسط منجی از آغاز مطرح بوده و در تمامی ادیان و توسط انبیاء الهی مطرح شده است. از سوی دیگر «انتظار» ایده و اندیشه ای است که بر تمامی عقاید و رفتارهای فرد مسلمان تأثیر می گذارد. تشیّع با تأکید بر اندیشه انتظار و شناخت امام عصر(عج) انسان را با حیات طیّبه پیوند می زند و نویدبخش چگونگی حکومت جهانی صالحان است. بر همین اساس در این کتاب، اندیشه انتظار را به عنوان ایده فکری مطرح و مطالبی را که باید یک مسلمان شیعه در این رابطه از آنها آگاه باشد، بیان کرده ام. البته فراموش نکنیم که بحث مهدویت از مباحث پر چالش است و در طول تاریخ سوء استفاده های بسیاری از آن شده است. ما بر این باوریم که جامعه جهانی به چنین اعتقاد و تفکری نیاز دارد، بنابر این با بررسی عمیق این اندیشه از آغاز قرن نخست، این کتاب در ۱۲ فصل تدوین شده است.
«ولادت قائم آل محمد(عج)»، «در انتظار مصلحی بزرگ»، «مصلح بزرگ در قرآن»، «بشارت ها و پیشگویی ها در روایات»، «غیبت صغری»، «آیین منتظران در غیبت کبری»، «عنایت های قائم آل محمد(عج)»، سوء استفاده از عقاید مهدویت»، «دیدگاه ها درباره تشرف»، «اماکن و مساجد منسوب به حضرت مهدی(عج)»، «علائم ظهور» و «حکومت جهانی قائم آل محمد(عج)» عنوان این فصل ها هستند. در این بخش ها به ترتیب به چگونگی ولادت، نام گذاری و توضیح درباره نام های آن حضرت، اهمیت انتظار، انتظار در امت های پیشین، انواع انتظار، آیات تأویل و تفسیر شده در شأن مهدی(عج) که به بررسی ۲۹ آیه در ۲۴ سوره از قرآن پرداخته است، روایات شیعه از چهارده معصوم(ع) و روایات اهل سنت، فلسفه غیبت، دوران غیبت، آیین منتظران در عصر غیبت در ۱۰ محور اساسی، برکات حضرت مهدی(عج) و چگونگی بهره برداری، مدعیان دروغین مهدویت، مدعیان مشاهده و ارتباط، دیدگاه های سه گانه درباره تشرف، مسجد سهله، مقام حضرت حجت در نجف اشرف، کربلا و حلّه سیفیه، مسجد جمکران قم، علائم حتمی و غیرحتمی ظهور و ویژگی های حکومت مهدوی(عج) پرداخته ام.
از سوی دیگر امسال چاپ پنجم کتاب «اعجاز بیان»(ترجمه و شرح دو خطبه بدون الف و بدون نقطه حضرت علی(ع)) توسط انتشارات کریمه اهل بیت(ع) منتشر و ارائه شد. در میان روایات و احادیث منقول از حضرت علی(ع) دو خطبه بدون الف و بدون نقطه از ویژگی های منحصر به فردی برخوردارند و هر فرد با نگاه نخست، برتری و قدرت فصاحت و بلاغت ویژه آن حضرت را درک می کند. این دو خطبه علاوه بر شگفت انگیزی در بعد لغوی و کلامی، دارای مضامین عالی در بعد خداشناسی، شناخت پیامبر(ص) و زندگی پس از مرگ هستند.
اما این روزها سرگرم پژوهش و گردآوری مطالبی در ارتباط با معادشناسی از منظر آیات، روایات و مباحث عقلانی هستم. به عبارت دیگر، حقایق پس از مرگ در این پژوهش ها بررسی شده اند و به آثار تربیتی آن در اندیشه خداباوران و معتقدان به معاد پرداخته ام که تا سه ماه دیگر این پژوهش به پایان می رسد و آن را برای چاپ آماده می کنم.