حماسه پانزده خرداد با عاشوراى حسينى

8 فوریه 2008

فرهنگ کوثر – شماره سه
پانزده خرداد در تاريخ ملت‏ سرفراز ايران يك نقطه عطف فراموش نشدنى است و براى نهضت اسلام اين ملت نيمه خرداد نقطه تحول بزرگى بوده است.

در نيمه خرداد 1342 ماموران رژيم شاه به دستور اربابش آمريكاى جنايتكار اقدام به دستگيرى بزرگ مرجع دين، حضرت آيت‏الله العظمى امام خمينى – سلام الله عليه – در قم نموده، و سپس معظم‏له را به تهران منتقل كردند، حركت غيرعاقلانه رژيم شاه باعث ‏شد كه مردم علاقه خود را در حمايت از اسلام و نيابت عامه ولى الله اعظم – روحى له الفداء – نشان دهند.

آن روز مردم شهرهاى مختلف ايران همچون تهران، قم، مشهد، اصفهان، شيراز، ورامين و … به پشتوانه امام خمينى – رحمة الله عليه – به خيابانها ريختند و در برابر جلادان تا ندان مسلح شاه با ست‏خالى ايستادند و پيوند ناگسستنى خويش را با امامشان و روحانيان فداكار و هميشه در صحنه به اثبات رساندند.

مأموران شاه در روز پانزده خرداد هزاران نفر از مردم را به خاك و خون كشيدند و خون مردم مظلوم و مدافع اسلام را در خيابانها و كوچه‏ها جارى ساختند، آنان هم با صلابت تمام به عشق حمايت از اسلام شربت‏شهادت نوشيدند، و همزمان با عاشوراى حسينى حماسه‏اى ديگر آفريدند و براى هميشه تاريخ جاودانگى نام خويش را با سالار شهيدان اباعبدالحسين – عليه السلام – و ياران جان بر كف او پيوند زدند.

روزنامه‏هاى آن روز در باره پانزده خرداد و شهيدان به خون غلطيده آن و پايدارى ملت مقاوم و رهبرى نهضت اسلامى ‏نوشتند:
واى بر آن تندباد نيمه خرداد كانهمه سرو بلند را ز بن افكند ننگ به جلاد، آن پليد كه رى را كرد به خون شهيد سرخ چو يا كند مويه بر آن كشتگان دشت ورامين سجده بر آن مردمان پاك خردمند

و در روزنامه «فرياد» بعد از پانزده خرداد چنين آمد:
آية‏الله خمينى آية‏اللهى تو راست / مرجع تقليد مائى حق خون‏خواهى تو راست
ما درودت مى‏فرستيم و سلامت مى‏كنيم / روزگار تلخ را شيرين به كامت مى‏كنيم
لكه ناحق بر پيراهن پاكت زدند / ما مسلمانان برى از اتهامت مى‏كنيم
بر على سوگند و بر جان شهيدانش قسم / شاه را ما عاقبت روزى غلامت مى‏كنيم(1)

بعد از پانزده خرداد 42 مراجع تقليد شيعه در ايران و نجف و … به دنبال نهضت اسلامى امام خمينى(ره) آن امام را با بيانيه ‏هاى خويش يارى دادند و همين سبب شد كه پانزده خرداد به رهبرى امام(ره) سرمنشا آغاز انقلاب اسلامى و بركات فراوان آن گردد.

امام خمينى(ره) پس از پيروزى انقلاب اسلامى در سالروز پانزده خرداد سال 58 در ميان مدرسه مباركه فيضيه فرمودند:
پانزده خرداد چرا به وجود آمد؟ و مبدا وجود آن چه بود؟ در دنباله آن در سابق چه بود؟ و الآن چيست؟ و بعدها چه خواهد بود؟
پانزده خرداد را بشناسيد و مقصد پانزده خرداد را بشناسيد و كسانى كه پانزده خرداد را به وجود آوردند بشناسيد … مخالفين پانزده خرداد و مقصد پانزده خرداد را بشناسيد.
پانزده خرداد از همين مدرسه – فيضيه – شروع شد عصر عاشورا در همين مدرسه اجتماع عظيمى بود و بعد از اينكه صحبتهايى و افشاگريهايى شد، دنباله آن منتهى به پانزده خرداد شد.
پانزده خرداد براى اسلام بود و به اسم اسلام بود و به مبدايت اسلامى و راهنمايى روحانيت و همين جمعيتها كه الآن اينجا هستند. اينها بودند كه پانزده خرداد را به وجود آوردند همين صنف جمعيت‏بودند كه پانزده خرداد را به وجود آوردند و همين صنف جمعيت‏بودند كه كشته شدند. همين طبقه از افراد اسلامى كه براى اسلام قيام كردند و هيچ نظرى جز اسلام نداشتند. و از همين جمعيت كه مقصدى غير از اسلام ندارند اميد آن است كه تعقيب كنند و نهضت ما را به ثمر برسانند. (2)

سالروز قيام پانزده خرداد 42
آنان (استكبار و ايادى آن) از بزرگداشت پانزده خرداد وحشت دارند، چون اين روز بزرگ تاريخ سرآغاز شكوفايى اسلام و استقلال و آزادى ملت است، در سايه اسلام است كه استقلال به معناى واقعى آن و آزادى به معناى منزه آن تحقق مى‏يابد. روز پانزده خرداد در عين حال كه چون عاشورا روز عزاى عمومى ملت مظلوم است روز حماسه و تولد جديد اسلام و مسلمانان است. بزرگداشت روز حماسه‏ آفرين پانزده خرداد بزرگداشت ارزشهاى انسانى در طول تاريخ است همان سان كه بزرگداشت روز سرنوشت‏ساز عاشورا بزرگداشت اسلام و قرآن كريم است. ملت‏ شريف ما، بلكه ملتهاى مظلوم، از هر چه غفلت كنند از اين روز الهى نبايد غفلت كنند.

عاشورا با «نه‏» خود يزيديان را در طول تاريخ نفى كرد و به گورستان فرستاد، پانزده خرداد پهلويان و پهلوى صفتان و ابرقدرتها را مدفون كرد. (3)

پى‏نوشتها:
1- بررسى و تحليلى از نهضت امام خمينى(ره)، ج 1، ص 162.
2- بخشى از بيانات امام خمينى(ره) به مناسبت پانزده خرداد (15/3/58) صحيفه نور، ج‏7، ص‏53.
3- بخشى از پيام امام خمينى(ره) به مناسبت قيام 15 خرداد (15/3/63)